maanantai 12. maaliskuuta 2018

Yläosa

Yläosa

Seuraava kunnon työmme oli yläosa. Se sai olla paita tai mekko, mutta siinä piti olla istutettu hiha sekä jonkinlainen pääntie. Materiaalina hyväksyttiin kaikki muu paitsi neulokset.

Suunnittelu



Päätin tehdä paidan itselleni, ja ensimmäinen suunnitelmani oli kevyt takki. Hylkäsin idean kuitenkin nopeasti koska opettaja sanoi että siitä ei välttämättä tulisi niin takin näköinen koska siihen kuitenkin käytetään paidan peruskaavaa. Seuraaviin suunnitelmiini kuului kauluspaita koska se olisi harjoituksen kannalta haastava. Perusmallin jälkeen aloin soveltaa saumoilla ja muotolaskoksilla, josta sain idean korostaa paidan saumoja. Lopulta suunnitelmiin ilmestyi myös koristekuvio selkäpuolelle.

Lopulliseksi suunnitelmaksi päätyi kauluspaita prinsessaleikkauksella joita on korostettu terenauhalla. Hihaan tuli yksinkertainen halkio jonka reunoihin tulisi myös terenauhaa. Pääntielle olisin voinut valita pystykauluksen tai kaulurikauluksen mutta lopulta päädyin kaulurikaulukseen harjoituksen kannalta. Eteen yksinkertainen napitus. Koska halusin lisätä terenauhaa olkapään lähetyville päätin siirtää olkasaumaa kokonaan hieman eteenpäin jotta se sopisi paikalleen paremmin. Myös hihaan tuli terenauhaa jonka takia sen kaava pitää leikata kahteen osaan ja kuositella oikein.

Väreiksi halusin että nauhat olisivat tummalla ja paita jollain vaalealla värillä. Vaihtoehtoinani oli joko valkoinen tai kerman värinen. Lopulliseen työhöni valitsin kerman värisen koska se ei paistanut yhtä voimakkaasti kuin puhdas valkoinen mustan terenauhan rinnalla.

Kangasta ostaessani valitsin sekoitteen jossa oli: polyesteriä, viskoosia ja hieman elastaania. Materiaalin vailntaan vaikutti myös sen tutntuma ihoa vasten, ja vaikka se oli sekoitus kangas soveltui silti paitaan ihan hyvin.


Mittataulukko ja kuosittelu


Mittauksessa ei tapahtunut sen kummempia ihmeitä ja aloin piirtämään niiden avulla paidan peruskaavaa.

Peruskaavan piirtäminen sujui aluksi melko harmittomasti kunnes pääsin kädentien kohdalle. 

Etukappaleen pääntiestä tuli aivan ihmeellinen terävä kulma jossa ei ollut mitään järkeä. Opettaja kuitenkin tarkisti kaavan eikä nähnyt siinä mitään väärää joten sen pohjalta tein myös proton yläosasta.


Vielä proton leikkaus vaiheessakin olin hyvin skeptinen kädentiestä. Sovituksessa se muodosti hyvin syvän aukon keskelle kädentietä. Tämän tietenkin jouduin muokkaamaan kaavoihin paremmaksi täyttämällä aukkoa noin 2cm. Kaavaan tuli vielä muutamia muutoksia pääntielle mutta muuten mitat sopivat kaavaan ihan hyvin.





Kun aloitin paidan kuosittelun opettaja ehdotti minulle mallinuken nauhoittamista ja sen pohjalta kaavojen muokkaamista. Aloitin sen hahmottelemalla napitusvaran keskelle ja sitten prinsessaleikkausten paikat. Takapuolelle hahmottelin myös prinsessaleikkaukset sekä yksityiskohdat joihin tulisi terenauhaa. Kun sain lopulta hahmoteltua kaikkien saumojen halutut kohdat lähdin kuosittelemaan kaavoja niiden pohjalta. 



Tasokuva ja poikkileikkauskuvat


Taistelin tasokuvien ja poikkileikkauskuvien kanssa pitkään kun monesti kuviin tuli muutoksia tai unohdin ensin jonkunkohdan jonka takia se piti parhaimmillaan tehdä kokonaan uudestaan. Etenkin poikkileikkauskuvissa unohdin usein lisätä terenauhan tai jonkin muun kohdan. Lopulta kuitenkin sain molemmat valmiiksi.



Työjärjestys


1. Kiinnitä tukikankaat kaulukseen, kauluriin ja napitusvaroihin.
2. Ompele etukappaleen muotolaskokset
3. Kiinnitä Terenauha ja ompele takakappaleet yhtenäiseksi kappaleeksi. Kiinnitä terenauha myös          etukappaleen prinsessaleikkauksiin ja ompele ne kiinni etukappaleisiin.
4. ompele olkasaumat.
5. Ompele napitusvarat
6. Ompele sivusaumat.
7. Ompele hihoihin terenauhat ja ompele hihojen saumat kiinni.
8. Sovitus.
9. Kiinnitä terenauha kädentien reunoille ja ompele hihat kiinni miehustaan.
10. Huolittele kaikki saumat.
11. Valmistakaulurikaulus ja ompele se kiinni miehustaan
12. Kiinnitä terenauha helmaan ja ompele helman käänne
13. Valmista halkiot hihansuihin ja ompele terenauha niihin kiinni.
14. Ompele napinlävet.
15. Kiinnitä napit


Leikkuusuunnitelma ja valmistus



Leikkuusuunnitelmassa sain miettiä ja asetella paloja uudestaan jotta ne sopisivat mahdollisimman hyvin kankaalle.










Ennen paidan ompelun aloittamista kokeilin ensin terenauhaa ja vinonauhaa tilkulle, jotta tietäisin kumpaa lopulta käyttäisin. Terenauhan asettelu ja ompeleminen oli haastavaa ja jouduinkin purkamaan sitä useaan otteeseen. Halusin kuitenkin että kaikki olisivat oikeilla kohdillaan ja että paikat jossa nauhat kohtasivat osuisivat juuri oikein kohdalleen. Ompelin aina ensin terenauhan jompaankumpaan kappaleeseen ja vasta sitten kappaleet yhteen jotta nauha ei karkaisi niiden välistä kesken ompelun. Kaulurikauluksen ompelu oli myös haasteellista koksa halusin lisätä siihenkin välttämättä terenauhaa joka paksunti saumoja huomattavasti ja hankaloitti niiden ompelua. Sain niistäkin kuitenkin lopulta hyvän näköiset.

Kulutus- ja kustannuslaskelmat


Kulutus- ja kustannuslaskelmiin tarvitsin kaikkien materiaalien määrät ja hinnat joita käytin työssäni. Kun hinnat oli laskettu yhteen niistä laskettiin veroton hinta. Verottomaan hintaan lisättiin työkustannukset, josta laskettiin kiinteätkustannukset (10%) jotta saadaan oikea veroton hinta laskettua. Verottomasta hinnasta lasketaan vielä arvonlisävero (24%) joka lisättiin vielä summaan.

Työkentely kustannuksiin käytin mallina ompelimo ateljeen hinnastoa jossa paitapuseron kustannukset olivat 120-150e. Itse käytin näiden puoltaväliä eli 135e työkustannuksessa. Paidan lopulliseksi hinnaksi tuli 159,03e



Materiaalitiedot ja hoito-ohjeet


Materaalina paidan valmistukseen käytin sekoitusta missä oli polyesteriä 60%, viskoosia 35% ja elastaania 5%. Vaikka materiaali jousti vähän se sopi kuitenkin työhöni. Käuttämäni terenauha oli puuvillaa.





Hoito-ohjeissa vaatetta saa pestä 40 asteella varovaisella pesulla. Valkaisu on kieletty ja silitys enintään 110 asteella. Kemiallinen pesu onnistuu tetrakloorieteenillä mutta rumpukuivaus on kielletty.


Loppu arvio






Itse olen tyytyväinen paitaan ja erityisesti olen tyytyväinen terenauhaan ja sen asetteluun, johon myös käytin paljon aikaa ja jaksoin korjata sitä paremmaksi jos se ei alsuksi miellyttänyt minua. Terenauhan kanssa työskentely oli muutenkin mielenkiintoista ja välillä haastavaa jota sain rauhassa harjoitella.

 Mallin valintaan vaikutti se mistä saisin hyvää harjoitusta mutta kuitenkin samalla sellaisen mistä itse pidän. Materiaalin valintaan vaikutti paljon väri ja tuntuma ihoa vasten. Koska materiaali on sekoitus se voi olla kesäisin hieman hiostava ja talvisin viileä, mutta ne eivät omasta mielestäni häirinneet minua.

Aikaisempi työni oli ensimmäinen hame jonka tein luokalllani olevalle opiskelijalle, joten tämä oli ensimmäinen työni itselleni. Työ myös koostui monista paloista ja haastavista yksityiskohdista joita sain harjoitella siinä. Uutena asiana oli terenauhan ompeleminen ja sen kanssa opin muutaman muun työtavan jotka helpottivat ompelua. Samalla opin enemmän vaaleasta kankaasta ja mitkä asiat siihen voivat vaikuttaa esim. räätälinliidun väri joka voi jäädä helposti näkyviin tummana. Eniten minua kiinnosti terenauhan ompelu ja sen tarkka asetteleminen ja ompeleminen paikoilleen. Samalla haastoin itseäni laittamalla nauhaa myös paikkoihin jossa se kasvatti kangaskerrosten määrää ja siten hankaloitti ompelua esim. kauluksessa ja kädentiellä. Olen kuitenkin tyytyväinen että sijoitin nauuhaa niihin kohtiin ja pidän lopputuloksesta.

Uudet työtavat joita opin yritän pitää mielessäni myös myöhempiä teoksiani varten, ja samalla kiinnittää huomiota pieniin yksityiskohtiin sekä tarkkuuteen. Eniten työtavoissa minua kiinnosti ehkä napitusvara ja napinläven ompeleminen koska ne tulivat minulle uutena asiana. Yritin olla mahdollisimman tarkka työssäni ja olen iloinen että jaksoin ratkoa terenauhoja ja ommella niitä uudestaan ja uudestaan kunnes ne olivat mielestänin hyvät. Jos tekisin saman työn uudelleen käyttäisin eri räätälinliitua ja valitsisin saumurin lankojen värin paremmin, koska ne virheet tein tässä työssäni.

Ongelmia ei juurikaan ilmennyt koska suunnitelma sujui oikein hyvin työjärjestyksen mukaan. Ainoa muutos joka aiempiin suunnitelmiini tuli oli hihan halkio johon sain paremman idean tehdessäni paidan helmaa. Sain sovellettua paidan helmassa käyttämääni työtapaa myös hihan halkioon. Eniten arvostin automaattista napinläpikonetta jonka asnioista napinävistä tuli siistit.

Seuraavaksi haluan haastaa itseäni lisää tulevilla töilläni ja kokeilla mahdollisimman paljon uusia asioita ja työtapoja. Työskentelyssäni edelleen minun tulisi kiinnittää huomiota huolellisuuteen ja tarkkuuteen. Itsestäni työni kertoo että en pelkää hieman erikoisempia malleja tai kuoseja ja yritän työskennellä niiden kanssa parhaani mukaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Artesaani työ Artesaani työ eli lopputyön lähtökohtana oli kulttuurin soveltaminen työssä. Asukokonaisuuksia tulisi suunnitella ja valmis...